Ontspanningsoefeningen en meditatietechnieken

In mijn praktijk gebruik ik ontspanningsoefeningen en meditatietechnieken in de behandelingen. Veel psychische klachten gaan gepaard met lichamelijke reacties. Benauwdheid, hoofdpijn, nek- en rugklachten zijn bekende verschijnselen. Door de oefeningen raak je de spanning in het lichaam kwijt, kun je je beter concentreren en voel je je rustiger en dichter bij jezelf. Het helpt je om de ruimte te maken in je hoofd die nodig is om vrij te praten en te denken.

Alle meditatietechnieken en oefeningen hebben als basis dat je focus aanbrengt in je gedachten en je aandacht naar het ‘nu’ verplaatst. Met ademhalingsoefeningen en concentratietechnieken kun je je hoofd ‘leegmaken’. Je zorgt ervoor dat je de aandacht richt op wat er zich hier en nu afspeelt en laat alle overbodige, afleidende gedachten los.

Met inzichtgevende meditatie, zoals Vipasanna en Mindfulness, ga je een stapje verder. Bij deze oefeningen verwelkom je alles wat zich in je hoofd en lichaam afspeelt. Je accepteert de waarnemingen en gedachten zoals ze zijn. Hierdoor kan een bevrijdend inzicht ontstaan, waardoor je een andere blik krijgt op de klachten en de situatie waar de klachten mee te maken hebben.