Stressklachten

De fight or flight (vecht of vlucht) reactie van je lichaam is een belangrijk overlevingsmechanisme.  Wanneer je angst of woede ervaart, vindt er een verandering plaats in je lijf;

je hartslag, bloedsuiker en ademhaling gaan omhoog, zodat je lijf meer zuurstof en energie beschikbaar heeft. Bloedvaatjes onder de huid vernauwen, om eventueel bloedverlies door verwondingen te verminderen. Het maag-darmstelsel stopt met werken, zodat alle energie beschikbaar is voor de vitale delen van je lichaam. Dit is een reden dat een aantal mensen  een verminderde eetlust hebben als ze te veel stress hebben. Ten slotte zorgt je endocriene systeem ervoor dat er veel adrenaline en testosteron vrijkomt, zodat je lichaam klaar is voor actie. Hierdoor ben je in staat om jezelf te verdedigen of in veiligheid te brengen. Hierdoor kunnen mensen niet tot rust komen er is altijd een onrust in hen aanwezig.

Het is prachtig zoals het lichaam werkt als er daadwerkelijk gevaar dreigt. Alleen de hedendaagse bedreigingen zijn vaak van sociale of emotionele aard. Je lichaam kent helaas geen verschil tussen de dreiging van een hongerige beer of van bijvoorbeeld een geïrriteerde leidinggevende/klant/partner. In beide gevallen reageert het fight/flight mechanisme op exact dezelfde manier. Dit is dan ook het moment waar er stress ontstaat. Je lichaam is volledig klaar voor actie, maar je blijft op dezelfde plek en in dezelfde situatie. Hierdoor blijft je lijf constant alert en kom je niet meer tot rust.