TEL 073 521 54 24

Depressief als jonge vader

Depressief als jonge vader

Het aantal depressieve klachten onder jonge vaders neemt toe. Wat kun je eraan doen? Carien Karsten heeft er een artikel over geschreven op Intermediair.nl, ze haalt daar het artikel uit het wetenschappelijk tijdschrift Pediatrics aan.  Jonge vaders lopen het risico dat in de eerste vijf jaar na de geboorte van hun kind hun depressieve klachten met bijna 70 procent toenemen. Bij jonge moeders was dit al bekend, maar dat werd geweten aan de hormonale schommelingen. Bij jonge vaders kan dit niet het geval zijn en wordt de oorzaak meer gezocht in de toegenomen verantwoordelijkheden, slaaptekort, de toegenomen verplichtingen en het schipperen tussen werk en het gezin.

Het is belangrijk dit probleem niet te onderschatten en op tijd aan te pakken. Depressie bij de vaders gedurende de eerste vijf jaar van het kind heeft invloed op de hechting van de vader aan het kind en andersom. Dit kan weer gevolgen hebben voor het kind in latere relaties en het eigen ouderschap.

In het artikel van Carien Karsten beschrijft zij een aantal waardevolle tips om een depressie voor te zijn. Het belangrijkste punt is om milde klachten al serieus te nemen, van jezelf als jonge vader. Maar ook van jonge vaders in je omgeving, of op de werkvloer.

Tips van Carien Karsten zijn:

  1. Verdeel de zorg voor het kind en blijf als jonge vader dingen voor jezelf doen. Ga als de baby lekker slaapt een avond in de week uit met vrienden, ga naar de sportschool. Zorg voor een weekendje weg met je vrouw en breng de baby naar ouders of schoonouders. Bespreek met je vrouw dat je ook graag hoort wat je goed doet met de baby.
  2. Bespreek op het werk hoe je je voelt en zorg voor wat minder werkdruk in het eerste half jaar als je er ’s nachts veel uit moet voor de baby. Een verstoorde nachtrust op zich kan al leiden tot depressieve klachten, dus zorg voor hersteltijd.
  3. Bespreek met vrienden hoe zij hun vaderschap invullen. Vraag ook naar wat zij als moeilijk hebben ervaren, welke herinneringen aan hun eigen kindertijd werden opgeroepen. Kijk of je een best practice kunt ontdekken in het vaderschap

 

Keurmerk

Duis ac consequat tortor Nulla tincidun

AANMELDEN

MELD JE HIER DIRECT AAN